Tuesday, 30 September 2014

WASIAT ASY SYAHID DR. ABDULLAH YUSSUF AZZAM.

WAHAI KAUM MUSLIMIN !

Kehidupan kalian adalah jihad, kemuliaan kalian berhasil dari jihad dan keberadaan kalian diatas muka bumi ini terikat dengan ikatan yang berpanjangan dengan jihad.


WAHAI PARA PENDAKWAH !
Tiada berharga kalian berpanas dibawah cahaya matahari melainkan jika kalian menyandang senjata bagi menghadapi golongan thaghut yang berlebihan, orang-orang kafir dan orang-orang yang zalim yang semakin merajalela. Sesungguhnya mereka menyangka bahwa agama Allah ini akan tertegak tanpa jihad, tanpa peperangan, tanpa darah dan airmata, maka mereka yang ragu-ragu itu sebenarnya tidak memahami tabiat (hakikat) agama ini. Sesungguhnya kehebatan para dai'e (pendakwah) kekuatan dan pengaruh dakwah dan kemuliaan umat Islam tidak akan wujud melainkan dengan melaksanakan jihad di jalan Allah. Kejar-lah kematian kerana ia akan memberi kehidupan yang hakiki. Hindari-lah diri dari merasa hebat dengan jumlah kitab yang telah dibaca. Jangan-lah merasa megah dan mencukupi dengan solat-solat sunat yang telah kalian biasakan itu. Jangan-lah kalian membiarkan kerja-kerja yang remeh-remeh menguasai kalian sedangkan disana ada tugas yang lebih besar dan lebih sukar.

WAHAI PARA ULAMA !
Maju-lah kalian untuk memimpin generasi ini yang amat dahaga untuk kembali kepada Rabbnya. Jangan-lah kalian terbelenggu atau cenderung kepada dunia. Jauhi-lah janji manis pemberian dan sogokan serta hidangan thaghut, kerana sesungguhnya hidangan dan sogokan tersebut akan menggelapkan hati dan mematikan fikiran serta benteng yang menghalangi hubungan kalian dengan umat.

WAHAI KAUM MUSLIMAT !
Jauhi-lah kemewahan kerana ia adalah musuh kepada jihad, ia juga perosak diri manusia. Oleh itu, jangan menunjukkan sesuatu yang berlebihan, cukup-lah sekadar keperluan saja. Didik dan latih anak-anak kalian dengan kegagahan dan kejantanan serta kepahlawanan dan jihad. Jadikan-lah rumah kalian sebagai kandang-kandang singa dan bukannya ayam potong yang menunggu gemuk untuk disembelih oleh thaghut. Tanamkan ke dalam jiwa anak-anak kalian kecintaan kepada jihad. Keinginan kepada medan perang dan lapangan yang penuh keributan perang. Hidup-lah kalian dengan tidak melupakan penderitaan yang ditanggung oleh umat Islam. Cuba-lah sekuat tenaga menjadikan sehari dalam satu pekan, sekurang-kurangnya hidup bagaikan mujahideen dengan hanya memakan sekeping roti kering tanpa lauk dan meminum secawan teh tanpa gula.

INGAT-LAH !
"TIDAK ADA KEMULIAAN BAGI UMAT ISLAM MELAINKAN DENGAN JIHAD DAN TIDAK ADA ISTIREHAT MELAINKAN DENGAN SYAHID."

Ar-Ra'd 28 : "Iaitu orang-orang yang beriman dan tenang tenteram hati mereka dengan mengingat Allah. Ketahui-lah dengan mengingat Allah itu, tenang tenteram-lah hati manusia."
Al-Hujurat 15 : "Sesungguhnya orang-orang yang sebenar-benarnya beriman hanya-lah orang-orang yang percaya kepada Allah dan Rasul-Nya, kemudian mereka (terus percaya dengan) tidak ragu-ragu lagi, serta mereka berjihad dengan harta benda dan jiwa mereka pada jalan Allah; mereka itu-lah orang-orang yang benar (pengakuan imannya)."
==============================
Ufyan bin Uyainah salah seorang Ulama salaf berkata: "Jika di akhir zaman nanti kalian mendapati perselisihan di antara umat, maka wajib bagi kalian memegang fatwa Ulama Ahluts Tsughur. Ahluts Tsughur adalah Ahlul Jihad, mereka yang berada di front-front jihad.. Atsar ini lengkapnya adalah bahwa Sufyan ibnu `Uyainah berkata kepada Ibnul Mubarak: Kalau engkau melihat manusia telah berselisih hendak-lah engkau bersama mujahideen dan ahluts tsughur kerana sesungguhnya Allah telah berfirman: "Benar-benar akan Kami tunjukkan kepada mereka (jalan-jalan mereka)."
[Tafsir Al-Jami li Ahkamil Quran, 13/365]

Sumber: Facebook
30.9.2014

No comments: