Saturday, 20 July 2013

TAZKIRAH RAMADHAN - 1O RAMADHAN 1434H

TAZKIRAH RAMADHAN : 19 JULAI 2013
Surau At Taqwa, Lembah Keramat, KL
Penceramah: Ustaz Syarahan Humaizi Halim

Intisari Tazkirah:
1. Allah SWT Berfirman :”Barangsiapa mencari agama selain agama Islam, maka sekali-kali tidaklah akan diterima (agama itu) daripadanya, dan dia di akhirat termasuk orang-orang yang rugi.”
(Surah Al Imran : 85)

Allah SWT menegaskan, bahwa orang-orang yang mencari agama selain Islam itu untuk menjadi agamanya, di akhirat nanti termasuk orang-orang yang merugi, sebabnya ialah, karena ia telah menyia-nyiakan `akidah tauhid yang sesuai dengan fitrah manusia.

2. Orang-orang Munafik dan kufur
Allah SWT Berfirman , “Allah menjanjikan untuk laki-laki dan perempuan-perempuan munafik dan orang yang kufur, Neraka Jahanam (yang) mereka kekal di dalamnya. Ia (Neraka Jahanam) memadai buat mereka dan Allah mengutuk mereka, bagi mereka azab yang berkekalan.
(Surah At Taubah: 68)

Sifat-sifat Munafik telah dijelaskan didalam Al Quran dalam Surah Al Baqarah dari ayat 8- 16. Para Jemaah dinasihatkan agar melihat diri sendiri adakah sifat – sifat yang dinyatakan itu terdapat dalam diri kita… sekiranya terdapat dalam diri kita sifat-sifat tersebut , hendaklah kita bertaubat kepada Allah dengan sebenar benar taubat kerana Allah telah menjanjikan Neraka Jahanam buat orang Munafik dan orang yang kufur.

Munafik adalah golongan manusia yang pada zahirnya menyatakan dan menunjukkan kebaikan dan keimanan mereka tetapi menyembunyikan kejahatan mereka. Mereka adalah golongan manusia yang berpura-pura yang nampaknya seperti seorang muslim sebenar tetapi disebalik pandangan orang ia melakukan kemungkaran dan engkar kepada perintah Allah SWT dan RasulNya. Orang munafik ini adalah lebih buruk dari orang kafir.

3. Akhir sekali Ustaz mengingatkan betapa pentingnya tazkirah diadakan sepertimana Firman Allah dalam Surah Al Muddathir ayat 49-52. Perhatikan ayat 49 dimana perkataan “Tazkirah” ada dinyatakan dalam Al Quran….

Fama lahum AAani alttathkirati muAArideena

فَمَا لَهُمْ عَنِ التَّذْكِرَةِ مُعْرِضِينَ
كَأَنَّهُمْ حُمُرٌ مُسْتَنْفِرَةٌ
فَرَّتْ مِنْ قَسْوَرَةٍ
بَلْ يُرِيدُ كُلُّ امْرِئٍ مِنْهُمْ أَنْ يُؤْتَىٰ صُحُفًا مُنَشَّرَةً

49. (Kalau demikianlah halnya orang-orang yang bersalah), maka mengapa mereka berpaling lari dari peringatan (Al-Quran)
50. Seolah-olah mereka sekawan keldai liar yang lari,
51. Melarikan diri (ketakutan) dari singa!
52. (Mereka tidak merasa cukup dengan peringatan itu) bahkan tiap-tiap seorang di antaranya mahu supaya diberi kepadanya lembaran surat yang terbuka (yang diturunkan dari langit untuk dibaca oleh mereka sendiri).

No comments: