Wednesday, 27 June 2018

JOM PUASA

Sempurnakan Ibadah Ramadhan dengan puasa enam di bulan Syawal. ✨

عَنْ أَبِي أَيُّوبَ الْأَنْصَارِيِّ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ مَنْ صَامَ رَمَضَانَ ثُمَّ أَتْبَعَهُ سِتًّا مِنْ شَوَّالٍ كَانَ كَصِيَامِ الدَّهْرِ

Dari Abu Ayyub Al-Ansari RA bahawa ia telah menceritakan bahawa Rasulullah SAW bersabda:"Barang siapa yang berpuasa Ramadan kemudian dia mengiringinya dengan puasa enam hari dari bulan Syawal maka seolah-olah ia berpuasa sepanjang tahun.” (HR Muslim No: 1984). Status: Hadis Sahih

Pengajaran :

1⃣ Kewajipan mukmin melaksanakan ibadat puasa sebulan Ramadan.

2⃣ Orang yang berpuasa penuh sepanjang bulan Ramadan dan diikuti puasa sunat Syawal sebanyak enam hari, seolah-olah dia telah berpuasa selama setahun. 

3⃣ Menurut Imam Nawawi: "Ganjaran seolah-olah berpuasa sepanjang tahun" adalah kerana, satu hasanah (pahala) mendapat 10 gandaan. Jadi puasa Ramadan sebulan seumpama berpuasa 10 bulan. Manakala puasa 6 hari dibulan Syawal seumpama berpuasa 60 hari atau 2 bulan. Jumlah keseluruhannya sebanyak 12 bulan atau setahun.

4⃣ Puasa sunat enam hari pada bulan Syawal, tidak semestinya dilakukan enam hari berturut-turut. Puasa sunat Syawal boleh bermula pada dua hari raya eidil fitri atau bila-bila masa pada bulan Syawal sehingga 30 hb Syawal. 

Marilah dalam kemeriahan kita meraikan hari raya, jangan lupa puasa sunat enam hari dibulan Syawal. 

Jadilah kamu seorang Rabbani (hamba Allah yang selalu beribadah kepada-Nya di setiap waktu dan tempat), dan janganlah kamu menjadi seorang Ramadani (orang yang hanya beribadah kepada-Nya di bulan Ramadan)

#Gambatte🤜🏻🤛🏻
#MisiPuasa6.
#30+6=360
#SemogaALLAHredha

🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹
 💻 KelabAlFurqanUSAS
Telegram
https://t.me/kelabalfurqanusas
Facebook
https://www.facebook.com/furqanusas/
Instagram
https://www.instagram.com/furqanusas/
🔋Muhasabah Diri Dan Teruskan Berselawat
⚠LIKE | SHARE | VIRAL⚠
"Dakwah Berseni, Mahasiswa Rabbani"

Copy and paste: Whatsapp Group Haji 2/2017
27 Jun 2018 : 10.25 am

No comments: