Saturday, 15 February 2014

YJM Community Program 2014 - Kg Jaya Setia, Bestari Jaya, Selangor

Venue: Kg Jaya Setia, Bestari Jaya, Selangor
Tarikh : 15.2. 2014


Program Komuniti kali ini di adakan di Dewan Kg. Jaya Setia, Bestari Jaya, Selangor dengan kerjasama Ketua Kampung dan JKKK dan juga bantuan tenaga jururawat dari Pejabat Kesihatan Daerah Kuala Selangor dan Klinik Kesihatan Bestari Jaya. 
Seramai 55 orang penduduk kampung telah menjalani ujian kesihatan yang berlansung selama satu hari. BESTARI JAYA, SELANGOR
Bestari Jaya, dahulunya adalah dikenali sebagai Batang Berjuntai adalah merupakan sebuah pekan kecil yang terletak di daerah Kuala Selangor. 

Dipercayai nama Batang Berjuntai berasal dari nama sebuah pokok yang hampir tumbang dan dan berjuntai. Orang Melayu yang membuat penempatan di situ telah menamakan tempat itu Batang Berjuntai

Pada tahun 2007, kerajaan negeri Selangor secara rasminya telah membuat penamaan semula Batang Berjuntai kepada "Bestari Jaya". Antara penukaran adalah bagi menjaga nama tempat tersebut supaya tempat dan masyarakat disana tidak disalah ertikan dengan tanggapan yang tidak senonoh. Selain itu ia sebagai salah satu inisiatif bagi mewujudkan perkampungan ilmu berikutan terbina kampus utama Universiti Selangor (UNISEL) disitu.

Sepanjang program kami telah menetap di Homestay Al-Hanah yang terletak di Kg. Jaya Setia, Bestari Jaya. 

  Zulheimy Bin Maamor
Awareness Coordinator
Yayasan Jantung Malaysia
23.3.2014

2 comments:

Fazlin said...

Salam.boleh bagi no fon homestay Al Hanah ni?

Fazlin said...

Salam. Boleh bagi no fon homestay Al Hanah ni?