Sunday, 25 August 2013

YJM GO RED FOR WOMEN 2013 - KOTA MARUDU, SABAH

LOKASI: DEWAN KOMUNITI KOTA MARUDU, SABAH
TARIKH: 24 - 25 OGOS 2013
Dari Kota Kinabalu, kami bertolak ke Kota Marudu pula untuk kempen "Go Red for Women" dengan kerjasama PEWANIS Kota Marudu, Sabah. Program berlansung di Dewan Komuniti Kota Marudu pada 24 - 25 Ogos 2013. 
Seramai 182 orang telah menjalani Ujian Saringan Kesihatan sepanjang program dua hari ini.
YJM telah mendapatkan bantuan jururawat dari Pejabat Kesihatan Daerah Kota Marudu untuk membantu membuat ujian saringan kesihatan. 

PERJALANAN KOTA KINABALU KE KOTA MARUDUPerjalanan dari Kota Kinabalu ke Kota Marudu sejauh 108 km mengambil masa lebih kurang 1 jam 45 minit dengan melalui beberapa buah bandar seperti Tamparuli, Tuaran dan Kota Belud. 


Sepanggar merupakan salah satu subdaerah yang terletak di tepi pantai barat bandar Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia. Lokasinya cukup cantik, menarik dan strategik kerana terdapat kawasan bukit di tepi pantai Teluk Sepanggar. Ahli Parlimen bagi Sepanggar (P.171) ialah Eric Enchin Majimbun dari Parti Maju Sabah (SAPP). Kawasan parlimen Sepanggar dibahagi kepada dua DUN, iaitu Karambunai (N.12) dan Inanam (N.13).
Di sini terdapat kampus induk Universiti Malaysia Sabah (UMS) dan Kem Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM). Latihan simulasi kapal selam TLDM ditempatkan di kem ini. Dua buah kapal selam jenis Scorpene yang dibina di Sepanyol ditempatkan di limbungan Teluk Sepanggar. Kapal selam ini diberi nama KD Tunku Abdul Rahman dan KD Tun Razak.
 


Tamparuli merupakan sebuah bandar kecil yang terletak di Tuaran, Sabah. Kebanyakan penduduk di sini berbangsa Kadazan-Dusun. Di samping itu, terdapat juga komuniti berbangsa Cina yang berniaga di sini.
Tamparuli terkenal dengan daya tarikannya iaitu mempunyai jambatan gantung terpanjang, dengan terciptanya lagu 'Jambatan Tamparuli', yang kini menjadi lagu kegemaran bagi kaum Kadazan Dusun.


Tuaran tertelak di Daerah Pantai Barat, Barat Laut Sabah berkeluasan kira 1.116 km persegi dan mempunyai penduduk seramai 94,100 orang. Kaum terbesar di daerah ini adalah kaut Dusun diikuti dengan etnik Bajau dan Cina.
Bandar ini terkenal sebagai Bandar persinggahan yang popular kepada pelancong dan masyarakat yang berulang alik dari Kota Kinabalu ke Kota Belud, Kota Marudu dan Kudat.
Nama Tuaran dipercayai berasal dari perkataan bahasa Melayu yakni tawaran yang beerti 'jualan' atau 'tawar' atau 'diskaun' atau 'promosi'. Nama ini dipercayai berasal daripada fungsi pasar dimana para penduduk bumiputera yang datang dari perkampungan tepi bukit dan genting bukit datang ke Tuaran untuk menjual hasil tanaman mereka kepada para nelayan pantai dan masyarakat Cina pantai.
Kota Belud terletak lebih kurang 70 km dari Kota Kinabalu terkenal dengan jolokan sebagai Daerah “Koboi Timur” kerana kehebatan penduduknya menunggang kuda, kerbau dan lembu.

Nama Kota Belud berasal daripada bahasa Bajau yang iaitu “Kota” bermaksud kubu pertahanan manakala “Belud” bermaksud bukit. Maksud Kota Belud adalah Kubu Pertahanan di atas Bukit.
KEMPEN "GO RED FOR WOMEN", DEWAN KOMUNITI KOTA MARUDI, SABAH

Jururawat dari Pej. Kesihatan Kota Marudu turut membantu dalam kempen tersebut
UJIAN DARAH Ia dilakukan untuk mengetahui kiraan darah keseluruhan, paras gula (glukosa), kandungan lipid (kolesterol), fungsi hati dan buah pinggang.Nasihat Kesihatan dan Pemakanan dari Jururawat Pejabat Kesihatan Daerah
 Kota Marudu
Index Jisim Badan atau BMI merujuk kepada kadar berat berbanding ketinggian, atau isipadu seseorang. Cara pengiraan Index Jisim Badan adalah.


MAJLIS MAKAN MALAM
Majlis Makan Malam dianjurkan oleh PEWANIS Kota Marudu diadakan di Dewan Komuniti Kota Marudu Sabah. 
Puan Hjh Ainon Bt Kuntom, Pengarah Yayasan Jantung Malaysia sedang memberi ucapan di Majlis Makan Malam anjuran PEWANIS Kota Marudu

KOTA MARUDU, SABAH
Kota Marudu adalah sebuah daerah yang terletak di Bahagian Kudat, Sabah. 
Marudu berasal dari bahasa salah satu kaum di Sabah iaitu orang Balanini. Ia berasal dari kata “MAIRUDU” yang bermaksud “Suatu kedudukan di situ-situ juga”. Orang Balanini yang dulu berkerja menangkap ikan sering ditanya datang dari mana , maka mereka akan menjawab “di situ juga” (merujuk kpd Kota Marudu) maka akhirnya tempat ini dikenali dengan nama Kota Marudu.
Nama Marudu atau Marudu mula dipetakan oleh seorang ahli pelayaran Belanda pada tahun 1595 yang belayar dari Brunei melalui Marudu menuju ke Palawan dan seterusnya ke Pulau Sulu.
Kota Marudu asalnya bernama Bandau. Nama ini telah digunakan sejak sebelum Negeri Sabah mencapai kemerdekaan melalui Malaysia, sehinggalah tahun 1974. Menurut legenda daerah ini, Bandau adalah terbitan daripada perkataan 'Mondou' daripada diaiek suku Momogun Rungus [Kadazandusun] yang bermaksud "ketua semua binatang buas" yang rupanya seakan-akan musang.Mondou dipercayai pada suatu masa dahulu di jumpai oleh Aki Rungsud kawasan di sepanjang Sungai Bandau.
Zulheimy Bin Maamor
YJM
2.11.2013 : 2.00 pm

No comments: