Wednesday, 25 April 2012

YJM: SCHOOL PROGRAM 2012 - SMK BENTONG, PAHANG

Lokasi: Sek.Men.Keb. Bentong, Pahang
Tarikh: 25 April 2012


SMK BENTONG
SMK Bentong adalah sekolah Menengah harian berasrama yang terletak di Kg. Benus,  Bentong , Pahang. Ianya terletak kira –kira 5 km dari pusat Bandar Bentong.
SMK Bentong mengambil sempena nama Bandar Bentong. Menurut masyarakat tempatan, Bentong berasal daripada nama sejenis pokok buluh iaitu Buluh Betung yang banyak terdapat di kawasan ini. Sekolah ini dahulunya dikenali dengan Sekolah Menengah Aneka Jurusan. Ianya ditubuhkan pada 1 Januari 1965.
Guru Besar pertama SMK Bentong ialah En. Mohd Nor bin Hj Osman. Kebanyakan pelajar sekolah ini datang dari Kg. Benus, Felda Lurah Bilut, Felda Mempaga, Sertik dan Simpang Pelangai. 
Seramai 98 orang murid dan 17 Guru dan kakitangan sekolah menjalani ujian kesihatan. BENTONG , PAHANG
Bentong merupakan salah satu daerah dalam Pahang. Daerah ini merangkumi kawasan seluas 1,831 km². Kedudukannya ke arah timur laut Kuala Lumpur, di sebelah bertentangan Banjaran Titiwangsa. Terletak bersebelahan dengan Daerah Gombak, Selangor, Bentong merupakan bandar yang semakin pesat membangun. Jalan Bentong merupakan laluan utama ke Pantai Timur iaitu Kelantan. Bentong akan mempunyai komuter yang akan memhubungkannya dengan Kuala Lumpur. Di Bentong terdapat kawasan terkenal seperti Genting Highland dan Bukit Tinggi. Sejarah nama Bentong adalah daripada "banyak untung" kerana pada masa dahulu Bentong mempunyai lombong bijih timah. Ayat tersebut dikatakan oleh orang Cina yang melombong, sehingga akhirnya ia menjadi "Bentong"

Zulheimy Maamor
14.10.2013
SM

No comments: